آژانس حفاظت محیط زیست با قرار دادن لینک سایت معتبر آگاهی از اشعه ماورابنفش درصدد آگاهی رسانی به کاربران سایت خود و تشویق به توجه به حفظ سلامت پوستی و جسمی آنان میباشد. لینک این سایت را میتوانید از صفحه اصلی سایت آژانس حفاظت محیط زیست بهطور دائم دنبال کنید.
همه ما در مورد اشعه زیان آور خورشید کم و بیش چیزهایی شنیدهایم و بر اساس آن سعی میکنیم خود و نزدیکانمان خصوصاً فرزندان را که پوست لطیفتر و حساستری دارند از نور آفتاب دور نگه داریم درحالیکه دور ماندن از این نور نیز خود خطرات جدی نظیر کمبود ویتامین D را به دنبال خواهد داشت، لذا بهتر است با شناخت این اشعه، خود را با شیوههای مناسب در معرض نور خورشید که گاه بسیار مفید است قرار دهیم.
UV چیست؟
UV مخفف واژه انگلیسی اشعه ماورا بنفش و بخشی از تابش الکترومغناطیسی است؛ به بیان ساده انرژی است که ما از خورشید دریافت میکنیم. مادامی که خورشید به زمین میتابد ما در مجاورت این اشعه میباشیم. قدرت UV و خطرات ناشی از قرار گرفتن در معرض آن تابع عوامل بسیار زیادی از جمله محل سکونت، زمان از سال و زمان از روز، ارتفاع، پوشش ابر، سطح ازن و … است.
شاخص اشعه ماورا بنفش (UVI)
سطح UV و خطر ابتلا به قرار گرفتن در معرض آن توسط شاخص اشعه ماورا بنفش (UVI) نشان داده میشود. شاخص اشعه ماوراء بنفش (UVI) یک مقدار کمّی است که شدت اشعه ماوراءبنفش را در محل و منطقه مورد نظر مشخص میکند. این شاخص سطح غلظت UV را در مقیاس ۱ تا ۱۱ + نشان میدهد. برپایه استاندارد شاخص جهانی تابش فرابنفش خورشیدی، اگر این شاخص روی اعداد ۱ و ۲ باشد، اشعه بیخطر است. شاخص ۳، ۴ و ۵ نشاندهنده کمخطر بودن اشعه و شاخص ۶ و ۷ نشاندهنده خطر زیاد است. شاخص ۸، ۹ و ۱۰ بیانگر خطر بسیار زیاد است و شاخص ۱۱ اعلام میکند که خطر بسیار شدید است.
در ادامه شاخص (UV) تهران را در ساعات مختلف و پیش بینی چند روز آینده آن را که از سایت آگاهی از اشعه ماورا بنفش گرفته شده، در کنار شهرهایی همچون مکّه که دارای آب و هوای گرم و آفتابی سوزان است و در کنار شهری معتدل با آفتابی ملایم مانند برلین مقایسه میکنیم.
این مقایسه نشان میدهد به طور کلی در تمامی شهرها بیشترین مقدار این اشعه در ساعات نزدیک به ظهر و بین ساعات ۱۱ تا ۲ بعد از ظهر اتفاق میفتد و نیز هرچه از مناطق استوایی دور میشویم و به سمت مناطق معتدل و سرد پیش میرویم از میزان اشعه زیان آور خورشید کم میشود.
التبه باید دقت داشت که شاخص UV صرفاً تابع تابش خورشید است و با آب و هوا و میزان سردی و گرمی مناطق هیچگونه نسبتی ندارد. به عنوان مثال در شهری مانند همدان که دارای آب و هوایی سرد میباشد و یا در تبت که به عنوان بام دنیا است و جزو کوهستانیترین مناطق جهان به حساب میآید شاهد شاخص بالایی هستیم.
قرار گیری در مقابل اشعهای که شاخص (UV) آن بالاست میتواند عواقب جدی سلامتی از جمله سرطان پوست (هر دو نوع غیر بدخیم و ملانوم بدخیم )، پیری زودرس پوست، آب مروارید، سرطان چشم، برف کوری و سرکوب سیستم ایمنی بدن داشته باشد. برهمین اساس لازم است تا اقدامات حفاظتی مختلفی برای جلوگیری از آسیب دیدن در برابر اشعه فرابنفش خورشید انجام داد.
اگر شاخص اشعه کمتر از دو باشد، باید از عینک و کرمهای ضدآفتاب استفاده شود.
در شاخص ۳ تا ۵ استفاده از عینک، کرم و کلاه ضروری است و هر کدام از وسایل باید شرایط خاص خود را داشته باشند.
در شاخصهای زیاد، خیلی زیاد و بیش از حد زیاد باید از عینک، کرم ضدآفتاب، کلاه و چتر استفاده شود.
البته در پرتوگیریهای بیش از حد زیاد (شاخص بزرگتر از ۱۱) توصیه میشود که افراد تا حد امکان از منزل خارج نشوند، بهویژه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۶ بعدازظهر. در صورت خروج از منزل نیز باید حفاظتهای لازم را انجام دهند.
برخی دامنه ها از تابش های فرا بنفش، اصطلاحا به “نور سیاه” یا Black Light معروفند، به همان دلیل که مرئی نیستند ولی بدون باقی گذاردن هیچگونه اثرحرارتی یا سوختگی،( از آن نوعی که آفتاب سوختگی معمولی باعث آن است، مانند قرمز شدن یا تاول پوست و پوسته پوسته شدن آن)، قادرند تا اعماق زیادی در بافتها ونسوج نفوذ کرده و از پیری زودرس پوست ، تخریب ساختار DNA سلولها و احتمالاً در حالات پیشرفته، تا سرطانی کردن آنان پیش بروند.
منابع : ویکی پدیا، سایت UV Awareness
At last! Someone with the insight to solve the prolmeb!